News

9 sfaturi pentru dinți și gingii sănătoase

sept. 28, 2024 | Noutati

Dinții noștri sunt ai noștri și vor fi mereu acolo, pregătiți pentru o porție zdravănă de fistic sau de caramele sau poate pentru un zâmbet fermecător numai bun de afișat ca poză de profil sau… nu. Sau nu?!

Dinti si gingii sanatoase!

Dinții nu ne sunt încredințați prin contract cu o perioadă de garanție nelimitată inclusă, ci trebuie să avem grijă de dantura noastră exact așa cum avem grijă de sănătatea noastră, în general.

Practicile de igienă dentară trebuie inoculate chiar de la apariția primului dinte și trebuie cultivate pe tot parcursul vieții, iar periuța de dinți nu reprezintă singurul articol care ar trebui să lucreze în beneficiul danturii. Sunt mai multe aspecte care merită luate în considerare pentru fericirea dinților noștri – noi le cunoaștem în detaliu și vrem să le împărtășim cu tine!

Calciu si vitamina D pentru dinti sanatosi

Știai că dinții tăi sunt compuși în mare parte din calciu? Asigură-te că meniul tău zilnic include și o porție generoasă de calciu fiindcă ne pare tare rău să stricăm mitul, dar Zâna Măseluță nu există – tu trebuie să le asiguri dinților tăi necesarul de calciu astfel încât să impresionezi cu un zâmbet sănătos. Delectează-te cu brânzeturi, nu fi străin de iaurturi și experimentează și alimentele mai neconvenționale cum ar fi soia – toate sunt surse importante de calciu.

Calciul face casă bună cu vitamina D așa că nu ai de ce să contești funcționalitatea acestui cuplu consacrat, ia-le ca atare și ia ce e mai bun din ambele! Încă un motiv în plus să te bucuri de razele soarelui cu orice prilej: expunerea la soare eficientizează procesul de fixare a calciului în organismul nostru. Cu proxima ocazie, zâmbește-i soarelui!

Să nu uităm de vitamina C! Super-vitamina care ne ajută să luptăm cu răceala e de folos și pentru dantura noastră fiindcă ne ajută să ne păstrăm dinții curați și fără urme de placă bacteriană. Încearcă să introduci citricele în alimentația ta în moduri creative – poate o salată cu felii de grepfruit? Indiferent de combinația inedită pentru care vei opta, încearcă să integrezi mereu citricele în cadrul unei mese și să nu le consumi ca alimente de sine stătătoare (aciditatea lor s-ar putea dovedi a fi prea mult pentru smalțul dinților tăi).

Sfaturi utile pentru pastrarea dintilor sanatosi

Ține-te departe de zaharuri! Deși tentația e… dulce, dinții tăi vor rămâne de fapt cu un gust tare amar. Așadar, păstrează dulciurile mai des în amintire decât în cavitatea bucală.

Periază-ți dinții de două ori pe zi și folosește ața dentară în mod regulat. S-ar părea că introducerea aței dentare în ritualul de igienă orală de dinainte de culcare are niște beneficii nesperate: te ajută să pierzi în greutate. După ce ai folosit conștiincios ața dentară, tinzi să reziști mai “cu talent” tentației de a ciuguli înainte de culcare.
Și dacă nu reușești să îți faci timp pentru ața dentară, există și alternative mai plăcute ș mai naturale de curățare a dinților… chiar în timp ce mănânci! Alimentele crocante au exact rolul de a curăța dinții în mod natural așa că data viitoare când nu te poți hotărî dacă ai chef de o gustare sau de o reîmprospătare a respirației, nu alege, fă-le pe amândouă! Te servim cu un măr sau cu un morcov?

Saliva e un super-erou în lupta cu bacteriile. Stimulează producția de salivă prin consumul corespunzător de lichide. Hidratează-te, apa ajută și ea la îndepărtarea bacteriilor astfel încât dinții și gingiile tale au doar de beneficiat.
Folosește apa de gură sau apa de la robinet. În orice caz, clătește-ți gura după fiecare masă pentru a elimina bacteriile și pentru reîmprospătarea respirației.
Mergi la dentist o dată la fiecare șase luni chiar dacă dinții tăi arată bine (în aparență). Dentistul e prietenul tău (și mai important, e un profesionist cu experiența necesară pentru a depista orice probleme sau potențiale probleme chiar și în stadii incipiente)!
Cu toții știm că prima impresie contează, dar ar mai fi ceva de adăugat: un zâmbet frumos valorează mai mult decât o mie de cuvinte sau decât orice carte de vizită.

Zâmbetul tău te recomandă așa că… investește în recomandări!

 

0 Comentarii