Dinti sanatosi din prima zi
Deoarece credem cu tărie că dinții noștri trebuie să parcurgă tot drumul adeseori sinuos al unei vieți – din scutece până în cârje – alături de posesorii lor de drept, ne-am propus să vă împărtășim câteva recomandări folositoare și aplicabile pentru toți membrii familiei, de la mic la mare.
Principala motivație? Zâmbetul lor, desigur! Adică, zâmbetul lor frumos și sănătos, nu oricum.
Dinti sanatosi – recomandări pentru întreaga familie
Igiena dentară începe cu primul dinte, adică la aproximativ 6 luni. Evident, nu vom începe îngrijirea acelui prim dinte ivit sau a celor câțiva dinți răzleți cu o periuță electrică rotativ-oscilantă, ci vom apela la metode alternative, mai delicate și mai potrivite pentru… începători. O bucată de material curat și puțin umed ar fi o soluție adecvată pentru această sarcină.
Sigilarea dentară vă scutește de multe dureri de cap și mai ales de dinți! Încă nu ați auzit de acest procedeu? Vă explicăm noi: un sigilant dentar este de fapt o peliculă subțire de material aplicată pe suprafața de mestecat a dinților pentru a preveni formarea cariilor, a depunerilor de reziduuri alimentare și a plăcii bacteriene.
Cu cât apelăm mai devreme la sigilarea dentară (de obicei, molarii permanenți “erup” în jurul vârstei de 6 ani), cu atât mai bine.
Rutina de periere este de asemenea foarte importantă – periajul trebuie efectuat de două ori pe zi pentru a împiedica deteriorarea gingiilor și carierea dinților.
Ar mai fi câteva aspecte de reținut în ceea ce privește periajul și mai ales instrumentele folosite în acest scop, mai precis periuțele de dinți; acestea trebuie schimbate de 3 sau 4 ori pe an, iar persoanele cu nevoi speciale în materie de periaj cum ar fi adolescenții care poartă aparate ortodontice sau vârstinicii care se confruntă cu dificultăți legate de utilizarea unei periuțe sau a aței dentare au, evident, nevoie de instrumente special concepute pentru a le facilita experiența de periere.
Cum mentinem dintii sanatosi?
Profitați de avantajele fluorurilor! Acest compus miraculos fortifică smalțul și ne ajută să luptăm împotriva cariilor. Pastă de dinți cu fluor sau apă de gură pe bază de fluor sau pur și simplu apă plată îmbogățită cu fluor – resursele sunt generoase și accesibile, însă trebuie să le dozăm în special când vine vorba de expunerea copiilor la cantități însemnate de fluor. Ca în orice alt domeniu, moderația este cheia.
Evitați tutunul! Tutunul este responsabil de pătarea dinților, de numeroase boli ale gingiilor și cauzează cancerul bucal. Cu riscul de a prolifera un super-clișeu, e musai să precizăm că “fumatul dăunează grav sănătății”, inclusiv sănătății dentare.
Feriți-vă de activitățile fizice care pot pune dinții în pericol de lezare – sporturile de contact, sporturile extreme și nu numai pot fi practicate de copii, însă cu supervizarea permanentă a unui adult și eventual putem apela la proteze dentare pentru protejarea dinților.
Dinti sanatosi cu o alimentatie sanatoasa
Alimentația sănătoasă și o dietă echilibrată care include toate grupele de alimente sunt esențiale la orice vârstă și da, calitatea meniului nostru nu se răsfrânge doar asupra siluetei, ci și asupra dinților (și a unghiilor și a părului și a pielii și nu numai). Suntem, cu adevărat, ceea ce mâncăm.
Apropo de alimentație, zahărul nu este deloc indicat. Da, știm că glucidele reprezintă una din grupele de alimente al căror consum mixt l-am recomandat mai sus, însă mai știm (cu toții) că zahărul nu nu aduce nimic bun. Dimpotrivă, ne alterează dinții și ne împiedică să defilăm pe podium în bikini (printre numeroase alte dezavantaje). Mai mult, zahărul nu vine doar sub formă de cristale mici și albe (sau brune), ci se infiltrează cu dibăcie până și în iaurturile noastre cu fructe… mai are rost să discutăm despre cantitatea de zahăr ascunsă într-un pahar de suc?
Mestecați gumă sau folosiți apă de gură după fiecare masă copioasă pentru a elimina bacteriile și a neutraliza efectul acidului.
Nu ocoliți cabinetul medicului stomatolog. Un control anual sau bianual de rutină va face mai mult decât să vă scape de tartrul acumulat… vă poate salva dinții sau chiar viața!
Dentistul are expertiza necesară pentru a identifica orice semne chiar și incipiente ale unor potențiale boli sau afecțiuni grave cum ar fi semnele de cancer bucal (adesea tratabil dacă este depistat la timp), bruxism (o afecțiune cauzată în general de stres sau anxietate) sau gingivită.
E mai ușor să previi decât să tratezi la fel cum e mai ușor să întreții decât să repari.
0 Comentarii