Dintii sanatosi si puternici iti permit sa mananci, sa zambesti si sa vorbesti cu incredere. Pentru cei care se confrunta cu probleme dentare serioase, acestea sunt adevarate provocari ce ii determina sa caute cele mai bune optiuni pentru inlocuirea dintilor.
Desi solutia ideala in stomatologie este pastrarea dintilor naturali ai unui pacient, medicii stomatologi se gasesc adesea in situatii in care trebuie sa indeparteze si sa inlocuiasca un dinte deteriorat.
In aceste cazuri, medicul stomatolog te va ajuta sa stabilesti care sunt cele mai bune optiuni de inlocuire a dintilor. De la caz la caz, e posibil sa fie nevoie sa consulti mai multi specialisti, cum ar fi un medic stomatolog generalist, un ortodont specializat in restaurarea si inlocuirea dintilor, un chirurg oral sau un parodontist care trateaza bolile gingiilor.
Ce factori influenteaza pierderea dintilor?
Exista cateva motive pentru care te-ai putea confrunta cu pierderea unuia sau mai multor dinti. Cel mai frecvent motiv este o accidentare sau o trauma. Alte motive includ:
– carii dentare cauzate de sanatatea orala precara
– infectie gingivala
– anomalii congenitale (malformatii congenitale)
– tulburari de alimentatie
– consum de droguri
Care sunt efectele pierderii dintilor?
Golurile netratate dintre dinti pot duce la o serie de probleme, precum:
– Deplasarea dintilor ramasi. Cand exista spatii intre dinti, dintii ramasi au tendinta de a se deplasa in timp in aceste spatii. Acest lucru poate duce la nealinierea dintilor si la o masticatie si vorbire ingreunata.
– Dificultati de vorbire. Lipsa dintilor din fata poate afecta claritatea vorbirii, pentru ca dintii din fata joaca un rol vital in formarea anumitor sunete.
– Modificari ale trasaturilor faciale. Atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti, oasele maxilarului pot incepe sa se micsoreze si pot determina schimbarea formei fetei.
– Risc crescut de aparitie a bolilor gingivale. Atunci cand exista spatii intre dinti, placa si tartrul se acumuleaza mai usor si provoaca boli gingivale.
– Pierdere de masa osoasa. Dintii sunt inclusi in osul maxilarului, iar dintii lipsa pot face ca osul sa inceapa sa se micsoreze, ceea ce poate duce la pierderea dintilor vecini.
Indiferent de motivul pierderii dintilor, este important sa mergi cat mai curand la medicul stomatolog pentru a discuta cele mai bune optiuni de tratament pentru tine.
Optiuni de inlocuire a dintilor
1. Implanturile dentare
Implanturile dentare sunt o optiune populara pentru inlocuirea unui singur dinte, a cativa dinti sau chiar a unui set complet. Implanturile creeaza o baza puternica pentru dintii ficsi sau detasabili, fiind realizate pentru a se potrivi cu dintii naturali, inlocuind radacinile dentare cu pivoti de titan si fixand pe pozitii dintii artificiali.
De obicei, implanturile necesita urmatorii trei pasi:
– Amplasarea chirurgicala a pivotului implantului
– Vindecarea post-plasarea implantului
– Inlocuirea dintilor lipsa (dintii temporari pot fi utilizati in etapele intermediare)
In unele cazuri acesti pasi pot fi efectuati intr-o singura vizita, in timp ce in alte cazuri procesul necesita mai multe programari.
Beneficiile implanturilor dentare
– Implanturile dentare arata si functioneaza asemeni dintilor naturali.
– Implanturile dentare sunt foarte durabile si vor rezista multi ani. Cu ingrijire adecvata, ele pot dura toata viata.
– Dintii se simt stabili si puternici.
– Implanturile dentare ajuta la conservarea oaselor si tesutului osos.
– Previn pierderea ulterioara de os la nivelul maxilarului.
– Poti peria dintii si folosi ata dentara in mod normal, pentru a pastra implanturile curate.
– Implanturile dentare pot fi individualizate pentru a inlocui un singur dinte fara a se baza pe alti dinti adiacenti.
2. Puntile dentare
Puntile dentare sunt excelente pentru umplerea permanenta a golurilor cauzate de lipsa dintilor din fata si din spate. Ele sunt formate din doua sau mai multe coroane care sunt atasate de dintii naturali adiacenti sau pe implanturi. Aceste coroane tin dintele pontic sau artificial pe loc.
Aceasta punte umple spatiul lasat de dintele sau dintii lipsa, redandu-ti zambetul si facand mai usoare vorbitul si mestecatul.
Tipuri de punti dentare
Puntea dentara traditionala. Acesta este cel mai comun tip de punte si este alcatuit dintr-un pontic (dinte artificial) tinut pe loc de doua coroane, care sunt atasate la dintii adiacenti de fiecare parte a dintelui/dintilor lipsa.
Puntea Cantilever. Asa cum arata si numele, acest tip de punte are doar un bont pe o parte a spatiului lipsa si este de obicei folosit atunci cand exista un singur dinte natural disponibil pentru a-l sustine. Nu este o optiune grozava pentru a inlocui dintii lipsa din spate, care sunt responsabili pentru mestecarea alimentelor dure.
Puntea lipita Maryland. Acest tip de punte este creata cu un cadru metalic si dinti falsi din portelan sau plastic, care sunt atasati de dintii existenti cu aripi de metal sau de portelan pe ambele parti.
Puntea sustinuta pe implant. Acest tip de punte este fixata pe implanturi dentare implantate in osul maxilarului.
Beneficiile puntilor dentare
– Sunt mai sigure si mai confortabile decat protezele partiale detasabile.
– Restabilesc capacitatea de a mesteca, de a vorbi si de a zambi in mod natural, deoarece sunt fixate pe pozitie.
– Rezista pana la 15 ani cu ingrijire adecvata si o buna igiena orala.
– Sunt mai putin costisitoare decat implanturile dentare.
– Nu necesita interventie chirurgicala, dar este necesara modelarea ireversibila a dintilor naturali adiacenti.
– Sunt necesare mai putine programari decat pentru implanturile si protezele dentare.
– Studiile au aratat ca pacientii se simt mai confortabil cu o punte decat cu proteze dentare.
3. Protezele dentare detasabile
Protezele clasice sunt mai voluminoase si pot provoca contractia osului si deteriorarea tesutului muscular. In timp, proteza se poate slabi, ceea ce ingreuneaza vorbitul si mancatul. Igiena orala este usor de intretinut cu proteza traditionala, iar proteza este accesibila, dar va trebui sa iti restrictionezi dieta si sa eviti fructele si legumele.
Beneficiile protezelor partiale detasabile
– Optiune accesibila in comparatie cu implanturile sau puntile fixe.
– Tratament relativ neinvaziv si rapid in comparatie cu puntile fixe si implanturile dentare.
4. Protezele sustinute pe implanturi
Protezele sustinute pe implanturi sunt mai robuste decat protezele traditionale, deoarece ele folosesc pentru contentie implanturi in loc de adeziv. Suportul implantului permite ca proteza dentara sa fie modelata intr-o potcoava, reducand volumul si deschizand palatul pentru a crea mai mult spatiu pentru limba si o mai buna capacitate de a gusta mancarea. Protezele sustinute pe implanturi sunt mai robuste si nu necesita adeziv.
Beneficiile protezelor sustinute pe implanturi
– Optiune accesibila pentru imbunatatirea semnificativa a capacitatii de a mesteca si a zambi.
– Implanturile ofera suport, ceea ce elimina nevoia de adeziv si functioneaza mai similar dintilor naturali.
– Intretinerea si curatarea protezei este usoara.
– Pastreaza oasele, tesutul gingival si tonusul muscular.
5. Implanturile dentare full-arch
Denumit uneori punte pe implanturi, sau all-on-four, implantul dentar pe o arcada completa vine cu riscuri mai mici de a se slabi. Pastreaza tonusul osos si muscular si iti permite sa mananci si sa vorbesti cu incredere. Implanturile dentare full-arch sunt optiunea de inlocuire a dintilor cea mai apropiata de dintii naturali si sunt, de asemenea, optiunea cel mai putin voluminoasa.
Beneficiile implanturilor dentare full-arch
– Dintii de inlocuire confera o senzatie de stabilitate si au un volum mai mic decat protezele dentare.
– Deoarece este un dispozitiv permanent, nu exista riscul de a se deplasa sau de a aluneca pe parcursul zilei.
– Confera aspectul si senzatia dintilor naturali.
– Aceeasi ingrijire simpla a dintilor naturali.
Sursa foto: Freepik.com
0 Comentarii