Nimanui nu-i plac dintii galbeni. Culoarea dintilor poate fi suficienta pentru a-i descuraja pe unii oameni sa zambeasca si pentru a le afecta stima de sine.
Daca nu esti multumit de zambetul pe care il vezi cand te uiti in oglinda, ai mai jos cateva cauze potentiale ale ingalbenirii dintilor, dar si cateva idei despre cum iti poti albi dintii in siguranta sau despre cum poti evita din start ingalbenirea lor.
Ce cauzeaza ingalbenirea dintilor?
Desi dintii galbeni nu sunt o situatie la fel de urgenta ca alte probleme dentare, e posibil sa te confrunti cu o scadere a increderii in sine si chiar sa te trezesti ca iti ascunzi zambetul, daca ai observat ca dintii tai au devenit terni sau galbeni. Din fericire, schimbarea culorii dintilor poate fi ajutata de unele noi obiceiuri de ingrijire orala si de schimbarea obiceiurilor alimentare si legate de baut.
Dintii pot arata galbeni din mai multe motive. Unele sunt cauzate de alegerile legate de stilul de viata, in timp ce altele nu pot fi evitate. Iata mai jos care sunt aceste motive.
1. Dentina si smaltul subtire
Smaltul subtire poate dezvalui dentina care se afla dedesubt, acel material galben intens pana la maroniu din interiorul dintilor. Acesta este adesea vinovat pentru nuanta galbena pe care o vezi atunci cand iti verifici dintii in oglinda. Desi dentina este acoperita de un smalt gros in cazul dintilor sanatosi, ea nu blocheaza intotdeauna petele care tind sa se acumuleze la suprafata.
2. Mancarea, bautura si dieta
Desi dintii ne ajuta sa consumam alimentele noastre preferate, unele alimente si bauturi viu sau intens colorate, cum ar fi sosurile pe baza de rosii adaugate in spaghete si pizza, fructele de padure si sucurile de fructe, cola, bauturile pentru sportivi, sosul de soia si chiar sosurile cu otet balsamic adaugate la o salata altminteri sanatoasa, pot modifica mult culoarea de un alb sidefat a dintilor.
3. Fumatul
Alaturi de toate celelalte complicatii pentru sanatate si boli potentiale pe care le poate aduce dependenta de fumat, nicotina din tigari provoaca pete maronii sau galbui pe suprafata dintilor. Adauga, asadar, si acest lucru la lista ta de motive pentru a renunta.
4. Imbatranirea si uzura
Este posibil sa observi ca dintii tai devin mai galbeni pe masura ce imbatranesti. Desi smaltul se subtiaza si se uzeaza oricum pe masura ce imbatranim, acizii din alimente si bauturi erodeaza si ei smaltul. De asemenea, s-ar putea sa descoperi ca petele de mancare de durata si alti factori pot face ca dintii sa capete o nuanta cenusie.
5. Factorii genetici
Stiai ca, daca unul dintre parintii tai are dinti galbeni, exista o probabilitate mai mare ca si dintii tai sa fie galbeni? Genetica poate influenta, de asemenea, diverse nuante precum maro roscat, gri roscat sau galben roscat. Aceste nuante naturale se pot incadra oriunde intr-un spectru de la luminos la intunecos. De asemenea, si un smalt mai gros si mai alb tinde sa se mosteneasca.
6. Medicatia
La copiii cu varsta sub 8 ani care iau anumite medicamente si antibiotice, cum ar fi doxiciclina si tetraciclina, aceste medicamente pot afecta formarea smaltului dintilor. Apa de gura si solutiile de clatire care contin clorura de cetilpiridiniu si clorhexidina te pot ajuta.
7. Scrasnitul dintilor
Cunoscut si sub denumirea de bruxism, scrasnitul dintilor este o problema comuna, in special in randul persoanelor care sufera de stres. Unii oameni scrasnesc inconstient din dinti in timp ce dorm, dar acest lucru se poate intampla si in timpul orelor de veghe. Facand acest lucru, smaltul dintilor se poate deteriora, crapa si ingalbeni.
8. Accidentele sau traumele
Desi sporturile ii pot ajuta pe copii sa se mentina in forma fizica, leziunile, inclusiv traumatismele la nivelul gurii, ii pot face sa stea pe bara si le pot afecta negativ sanatatea orala. Pentru copiii sub 8 ani, traumatismele si ranile pot afecta, de asemenea, formarea smaltului.
Pentru adulti, o leziune poate scadea fluxul de sange catre dinte sau poate duce la moartea nervului. Daca interiorul dintelui este deteriorat, pot aparea sangerari si necesita interventie profesionala.
9. Fluoroza
Pasta de dinti si tratamentele contin fluor pentru a proteja dintii si pentru a preveni formarea cariilor. Cu toate acestea, un exces de fluor poate duce la formarea de pete pe dinti. In afara de pasta de dinti, principalele surse de fluor includ tratamentele dentare prescrise, tablete cu fluor si apa potabila fluorurata.
10. Igiena orala defectuoasa
Periajul si folosirea atei dentare elimina bacteriile si placa. Daca dintii nu sunt periati, daca nu folosesti ata dentara si nu clatesti suficient pentru a indeparta placa bacteriana, substantele care produc pete iti pot ingalbeni dintii.
Cum sa reduci riscul de a avea dinti galbeni?
Pentru majoritatea oamenilor, nu exista o solutie peste noapte pentru albirea dintilor. Mai mult decat atat, unii oameni nu vor ajunge sa aiba niciodata nuanta de alb pe care si-ar dori-o, dar nuanta galbena poate fi redusa in majoritatea cazurilor. Prevenirea este adesea mai importanta decat tratamentul. Ai mai jos cateva sugestii care te vor ajuta sa iti mentii dintii cat mai albi posibil si sa revii la o nuanta mai deschisa daca ti se pare ca dintii tai arata usor galbeni.
Nu bea continuu din bauturile preferate
Poate parea minunat sa poti sa iti bei bauturile preferate in cea mai mare parte a zilei, insa nu este deloc benefic pentru dintii tai. Nu se recomanda persoanelor cu aparat dentar sa consume bauturi cu continut mare de zahar si tanin, dar daca ai de gand sa bei o cola sau un ceai cu gheata, bea-le repede, cu paiul. Paiul inseamna ca o parte din lichid ocoleste dintii. Faptul ca bei rapid inseamna ca dintii tai nu vor fi scaldati in mod constant in ingredientele colorate si zaharoase, asa cum se intampla atunci cand iei multe inghitituri din bautura, in timp. Dupa ce iti termini bautura, spala-te pe dinti.
Clateste sau periaza dintii dupa masa
Daca mananci sau bei alimente sau bauturi care pot cauza pete, incearca sa indepartezi cat mai curand posibil toate urmele alimentelor si bauturilor daunatoare de pe dinti. Periajul si folosirea atei dentare sunt cele mai bune, dar daca esti in oras, e suficienta si o simpla clatire a gurii cu apa.
Mentine o buna igiena dentara
Nu sari niciodata peste periajul de seara si de dimineata. Dintii neperiati sunt mediul perfect pentru ca bacteriile si cariile sa infloreasca, ceea ce duce la aspectul galben. Foloseste ata dentara zilnic, astfel incat partile laterale ale dintilor si gingiile sa ramana sanatoase. Mergi la stomatolog pentru o curatare profesionala la fiecare sase luni, indiferent daca ai sau nu aparat dentar.
Cum remediezi problema dintilor galbeni?
Daca vrei sa iti schimbi nuanta dintilor, poti utiliza o pasta pentru albire sau poti investi in produse pentru albirea dintilor sau intr-o procedura de albire.
Pastele de dinti pentru albire
O pasta de dinti pentru albire nu va avea un impact dramatic asupra culorii dintilor tai peste noapte sau peste o saptamana, insa poate amplifica nuanta pentru a avea un zambet mai stralucitor. Agentii de albire includ bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen si siliciu. Aceste paste sunt usor abrazive pentru a indeparta petele, asa ca ai grija sa nu periezi prea tare sau sa exagerezi, deoarece risti sa iti deteriorezi smaltul dentar, ceea ce permite dentinei sa se vada. Asa cum aratam mai sus, dentina are o culoare mai galbena decat a smaltului, asa ca ai grija.
Albirea dintilor
Cea mai simpla solutie pentru dintii galbeni este albirea. Exista o multime de optiuni de albire, dar e mai probabil sa obtii o imbunatatire mai semnificativa daca iti faci o albire intr-un cabinet stomatologic. Un stomatolog poate folosi ingrediente mai puternice decat daca ai cumpara un produs din farmacie.
Nu uita ca nu trebuie sa folosesti niciodata pasta de dinti sau produse de albire in timp ce porti aparat dentar. Partile dintilor acoperite de bracketii lipiti de dinti nu se vor albi la fel ca restul dintilor, astfel ca exista riscul de a ramane cu urme pe dinti atunci cand vei da jos aparatul.
Fatetele dentare
Aceasta este o procedura relativ invaziva, pentru ca medicul dentist va acoperi dintii cu o fateta subtire din plastic sau ceramica. Aceasta procedura este rezervata dintilor ce pot avea o varianta tipica de culoare ce nu poate fi remediata prin albire. Fatetele ceramice necesita, in general, o pregatire minora a dintelui natural, dar adesea te ajuta sa obtii un aspect mai natural.
0 Comentarii